Cum realizezi și cum analizezi un cash flow? - Alina Potorac / Expert în Cash Flow
Cash-Flow-Statement-Complete-Controller

Cum realizezi și cum analizezi un cash flow?

Despre cât de important este să ai o viziune clară şi în timp real asupra afacerii tale, am explicat în articolul trecut. Astăzi trecem la un alt capitol vital, care asigură stabilitatea firmei tale: realizarea şi analiza cash flow-ului.

După cum ştii, fluxul de numerar din companie (cash flow-ul) este mult mai important decât profitul, pentru că el asigură sănătatea afacerii.

In realizarea cash flow-ului trebuie să ai în vedere doar două aspecte: intrările și ieșirile de numerar. Le exemplificăm pe rând pentru a le înţelege cât mai bine.

Intrările de numerar:

Când înființăm un business, în primul rând, banii vin de la acționari/asociați. Apoi, banii vin din următoarele surse:

• încasarea veniturilor

• un împrumut la bancă

• linie de credit

• fonduri europene etc.

Ieșirile de numerar .

Orice afacere are un consum de resurse ca să realizeze ceva: plăți chirie, utilități, internet, telefon, salarii, taxe salarii, impozit, TVA, mărfuri, materii prime, materiale, diverse servicii, mașini, achiziție spații de lucru, dobânzi, etc. Toate acestea sunt ieșiri de numerar.

În cash flow, centralizezi intrările și ieșirile și le estimezi pentru perioada următoare (minimum 3 luni), ca să știi dacă firma poate funcționa. Îți recomand să monitorizezi acest cash flow zilnic, pentru a ști în orice moment în ce direcție se îndreaptă afacerea ta.

Cash flow-ul nu este un instrument static, este un instrument dinamic, atât în ceea ce privește intrările, cât și în ceea ce privește ieșirile. Trebuie să vezi dacă ai realizat ce ai estimat. Este foarte probabil ca estimările să nu coincidă 100% cu ceea ce ai realizat. Pe măsură ce lucrezi cu cash flow-ul, vei învăța să estimezi cât mai realist. În același timp, vei învăța singur să găsești soluții de creștere a veniturilor sau de scădere a cheltuielilor.

Recomandarea mea este să completezi cu rigurozitate cash flow-ul, să identifici în informaţiile completate atât pierderile, cât şi soluţiile de creştere a veniturilor şi chiar oportunităţile de investiţii.

Dacă simți nevoia de ajutor, sunt la doar un click distanță!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continut protejat!
Scroll to Top