Ce trebuie să știi la început de drum despre Cashflow? - Alina Potorac / Expert în Cash Flow
cash-flow

Ce trebuie să știi la început de drum despre Cashflow?

Cashflow sau Fluxul de numerar reprezintă banii care circulă în și din afacerea ta într-o lună sau un an. Deși, uneori, se pare că fluxul de numerar merge doar într-o direcție – în afara afacerii – el circula în ambele sensuri:
1. Intrările: plățile pe care le fac cei care îți sunt clienți în momentul achiziției de produse sau servicii. 
2. Ieșirile: plățile pe care le faci tu pentru cheltuieli. De la salarii, până la consumabile, combustibil sau chirii.


Gândește-te la fluxul de numerar al afacerii tale că la o radiografie a acesteia, pe care o urmărești în permanență. a contului dvs. de verificare în timp. Dacă intră în Cashflow mai mulți bani decât ies, te aflați într-o situație de „flux de numerar pozitiv” și ești în siguranță pentru a plăti facturile. Dacă ies mai mulți bani decât intră, te afli în impas și nu mai poți achita facturile. Pas care te va duce către faliment. 


Pe lângă faptul că fluxul de numerar este sângele unei afaceri – combustibilul care ține motorul în mișcare – mulți administratori nu controlează Cashflow- ul companiei lor” spune și Philip Campbell, în cartea sa “Never Run Out of Cash” ( Să nu ramai niciodată fără bani lichizi!) 

Dacă ești în momentul în care pornești o afacere trebuie să știi că vei avea dificultăți dacă nu vei acorda atenție Cashflow ului. La început de drum sunt multe cheltuieli și puțini bani de investit, vânzările pot întârzia să apară, clienții plătesc mai greu. Primele 6 luni sunt definitorii pentru un business, iar tu trebuie să ai banii necesari să susții afacerea și cheltuielile ei cel puțin pentru această perioadă de timp.
Iată 5 aspecte importante pentru a pastra un flux de numerar pozitiv:

1. Atenție la cheltuieli! Nu cumpăra mai mult decât îți permite bugetul. 

2. Priozitizeaza cheltuielile. 

3. Asigură-te că ai o rezervă pentru situații neprevăzute.

4. Încasează la timp facturile.

5. Apelează la specialistul financiar în cazul în care ai dificultăți în a construi un Cashflow.


Soluția sănătoasă pentru afacerea ta la început de drum, dar nu numai, este să ai un raport de Cashflow pe care să îl administrezi zilnic. Să știi în orice moment ce bani intră, ies din firmă. Ba mai mult, te ajută să estimezi ce și când poți face investiții.


Cum poți avea un raport rapid și eficient? Fie îți poți ține o evidență a încasărilor și plăților într-un Excel, fie, îl poți primi după o consultanță în cadrul căreia îți pot oferi mai multe informații despre ce înseamnă un Cashflow pozitiv. 

Doar scrie-mi un mesaj și haide să discutăm despre sănătatea afacerii tale. 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continut protejat!
Scroll to Top