L O A D I N G
Alina Potorac articol 1

Cash Flow sau Fluxul de numerar reprezintă banii care circulă în și din afacerea ta într-o lună sau un an. Deși, uneori, se pare că fluxul de numerar merge doar într-o direcție – în afara afacerii – el circulă în ambele sensuri:

  1. Intrările: plățile pe care le fac cei care îți sunt clienți în momentul achiziției de produse sau servicii. 
  2. Ieșirile: plățile pe care le faci tu pentru cheltuieli. De la salarii, până la consumabile, combustibil sau chirii.

Așa cum spuneam într-un articol anterior, gândește-te la fluxul de numerar al afacerii tale că la o radiografie a acesteia, pe care o urmărești în permanență. 

Dacă intră în cash flow mai mulți bani decât ies, te aflați într-o situație de „flux de numerar pozitiv” și ești în siguranță pentru a plăti facturile. Dacă ies mai mulți bani decât intră, te afli în impas și nu mai poți achita facturile. Pas care te va duce inevitabil către faliment. Poate nu azi, nu mâine, dar cândva în viitorul apropiat.

„Pe lângă faptul că fluxul de numerar este sângele unei afaceri – combustibilul care ține motorul în mișcare – mulți administratori nu controlează Cash Flow- ul companiei lor” spune și Philip Campbell, în cartea sa „Never Run Out of Cash” (”Să nu rămâi niciodată fără bani lichizi!”) 

Dacă ești în momentul în care pornești o afacere, trebuie să știi că vei avea dificultăți dacă nu vei acorda atenție cash flow ului. La început de drum sunt multe cheltuieli și puțini bani de investit, vânzările pot întârzia să apară, clienții plătesc mai greu. Primele 6 luni sunt definitorii pentru un business iar tu trebuie să ai banii necesari să susții afacerea și cheltuielile ei cel puțin pentru această perioadă de timp.

Iată 5 aspecte importante pentru a păstra un flux de numerar pozitiv:

  1. Atenție la cheltuieli! Nu cumpăra mai mult decât îți permite bugetul. 
  2. Prioritizează cheltuielile! Nu cumpăra bunuri materiale care nu îți sunt absolut necesare pentru desfășurarea activității. 
  3. Asigură-te că ai o rezervă pentru situații neprevăzute!
  4. Încasează la timp facturile!
  5. Apelează la specialistul financiar în cazul în care ai dificultăți în a construi un cash flow!

Soluția sănătoasă pentru afacerea ta la început de drum, dar nu numai, este să ai un raport de cash flow pe care să îl administrezi zilnic. Să știi în orice moment ce bani intră și ies din firmă. Mai mult, acest tip de monitorizare te ajută să estimezi când poți face investiții și ce tip de investiții sunt realiste.

Cum poți avea un raport rapid și eficient? 

Fie îți poți ține o evidență a încasărilor și plăților într-un Excel, fie poți primi raportul după o sesiune de consultanță în cadrul căreia îți voi oferi mai multe informații despre ce înseamnă un cash flow pozitiv.

Doar scrie-mi un mesaj și haide să discutăm despre sănătatea afacerii tale!